עמוד הבית
מי אנחנו
פורומים ורשימת תפוצה
אלמנך שמי ישראל
אסטרו-לאב
ציוד לצפייה בשמיים
בנה במו ידיך
חדשות ומאמרים

 

מערכת השמש

(נפטון - (רהב

 
ירחי נפטון

לנפטון שני ירחים  גדולים - נראיד  וטריטון,  אךנתגלו בינתיים 11 ירחים נוספים. הירחים הנוספים אינם קטנים  כל כך והם לא נתגלו מכדור הארץ רק בגלל קרבתם לנפטון. הגדול ביניהם, פרוטאוס (Proteus), הוא בקוטר של 436 ק"מ אך הוא מצוי במרחק של 117,600 ק"מ בלבד מנפטון.

ירחים - נתונים פיזיקליים
 
ירחים - נתוני מסלול
 
נראיד - תצוגה גרפית
 
טריטון - תצוגה גרפית
 
ירחים
 
תפריט ראשי נפטון
 
 
   
 

 

טריטון (Triton)

אחד מהירחים היפים ביותר במערכת השמש . טריטון  נתגלה ב- 10 לאוקטובר שנת 1846 על ידי וויליאם לסל , 17 יום בלבד לאחר גילויו של נפטון  עצמו. מרחקו של טריטון מנפטון הוא 354,800 ק"מ בממוצע, דומה למרחקו של הירח מכדור הארץ,  אך בניגוד לירח, טריטון  משלים הקפה סביב נפטון אחת ל- 5.877 ימים בלבד וזאת עקב המסה של נפטון, הגדולה ממסת כדור הארץ .

טריטון נע סביב נפטון במסלול מעגלי מושלם, אך בכיוון הפוך לתנועת מרבית  הירחים במערכת השמש -   עם כיוון השעון. המסלול של טריטון נטוי בזווית גבוהה,  159°.9,  יחסית למישור קו המשווה  של נפטון.  יתכן כי מסלול מוזר זה נובע מהעובדה כי טריטון נלכד על ידי נפטון וכי הוא עתיד ליפול עליו.

למרות מרחקו העצום מעימנו, פניו של טריטון אינן כבר בחזקת נעלם עבורנו - טריטון  צולם על ידי וויאג'ר 2  ב- 25 לאוגוסט 1989 ממרחק של 4000 ק"מ בלבד. הצילומים גילו עולם יפהפה, עטוי אטמוספירה קלושה (הלחץ אטמוספירי על פני טריטון שווה ל- 15 מיקרובר), העשויה מרביתה מחנקן מולקולרי ואולי גם מאמוניה (NH3) . פני טריטון מקבלים שבריר קרינה מהשמש, יחסית לכדור הארץ, לפיכך הם שרויים בטמפרטורה הלא נעימה של  37°K, והם פני השטח הקרים ביותר במערכת השמש . הקוטב הדרומי  עטוי כיפת קרח ענקית העשויה חנקן, שהתאדותו היא המקור העיקרי לאטמוספירה של טריטון. (כעת, מצוי הקוטב הדרומי של נפטון בעונת הקיץ שלו, הנמשכת 100 שנים). כיפת הקרח צעירה, יחסית, כיוון שלא ניכרים עליה סימני מכתשים . גם פניו של טריטון צעירים,  ויתכן כי הסיבה היא - פעילות וולקנית שעדיין מתרחשת מדי פעם.

באזור המשווה של טריטון  ישנן תצורות נוף מגוונות, והמדהימות בהן - לועות  גייזרים הפולטים חומר כהה על פני השטח של טריטון. מקורו של החומר, כנראה, בנוזל המכיל גופרית, המצוי מתחת לפני השטח. הגופרית  מתאדה בבואה במגע עם האטמוספירה בעלת הלחץ הנמוך, והופכת לגז. הגז הנופל חזרה אל פני השטח הקפואים הופך לקרח כהה.  יתר פני השטח המחורצים הופכים את טריטון לאחד העולמות היפים ביותר במערכת השמש .

קוטרו של טריטון  הוא   2700 ק"מ  ומשקלו הסגולי - 2.07 גרם לסמ"ק - מעיד על כך, שיתכן ומתחת למעטה הקפוא ישנה ליבה גדולה המכילה סלע, ואולי גם ברזל וניקל, בשיעור של עד שליש מהמסה הכוללת של טריטון.

נראיד (Nereid)

ירח  קטן, שקוטרו 340 ק"מ ועקב כך הוא נתגלה רק בשנת 1949 על ידי ג'ררד קויפר . המעבר של וויאג'ר 2 סמוך לנפטון לא תרם רבות להבנת טבעו של נראיד, כיוון שהיא חלפה במרחק של 4.7 מיליון ק"מ מהירח הקטן ממילא.  לפיכך, אין נתונים מספקים על מסתו וקוטרו המדויק. נראיד סובב סביב נפטון  במסלול מוארך מאוד, באקסנטריות של 0.75  -  המסלול האליפטי ביותר של ירח או כוכב לכת כלשהו במערכת השמש . נראיד מצוי במרחק ממוצע של 5,513,400 ק"מ מנפטון ומסלולו נטוי בזווית של 27°.7  יחסית למישור המשווה של נפטון. עובדות אלה מעלות את ההשערה שגם נראיד, בדומה לשני הירחים ה'חדשים' שנתגלו סביב אורנוס,  הוא שביט ענק,  שנלכד על ידי נפטון . נראיד, שמרוחק מאוד מנפטון, משלים הקפה אחת סביבו במשך 360.16 יום.